Bilten 2012

BILTEN 2012.

11. MEĐUNARODNA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA
“STARA JE ŠKRINJA OTVORENA”
MUĆ, 13. i 14. 07. 2012. GODINE

DJEČJE SKUPINE
1.KUD “Branimir 888”, Muć
2.HKUD “Jare” Jare, Široki Brijeg, BiH
3.KUD “Kvadrilja”, Trogir
4.KUD “Dangubice”, Kuterevo
5.KUD “Ruža Hrvatska” Gornji Karin
6.DS “Mali linđo”, OŠ Slano
7.FS OŠ kneza Branimira, Donji Muć
8.KUD Primorski Dolac
9.KUD “Dikovača” , Zmijavci
10.HFD “Jadro”, Solin
11.HKUD “fra Petar Bakula”, Posušje, BiH
12.FA “Lisinski” , Vinkovci

PROGRAM 14. 07. 2012. GODINE
FOLKLORNI ANSAMBLI
1.KUD “Branimir 888” Muć
2.HKUD Turčinovići, Široki Brijeg, BiH
3.FA Mikovjan,Uherske Hradište, Republika Češka
4.KUU “Cernik”, Cernik
5.PKE “Soproni”, Sopron, Mađarska
6.KUD “Sveti Ilija”, Kljaci, općna Ružić
7.KUD “Bistra”, Bistra
8.Ogranak “Seljačke sloge”, Buševec
9.FA “Pletenka”, Bitola, Makedonija

Generalni pokrovitelj
O P Ć I N A M U Ć

Pokrovitelji
MINISTARSTVO KULTURE
ŽUPANIJA SPLITSKO – DALMATINSKA

Medijski pokrovitelji
SLOBODNA DALMACIJA d.d., TV JADRAN, TV DALMACIJA
Medijski promotori
Radio Split, Radio Dalmacija, Radio Sinj, Radio Knin, Radio Drniš

Organizator
KUD “Branimir 888” M U Ć
Programsko vijeće
Grgo Šegović, Božo Mrđen Šime Ivančević
Prosudbeno povjerenstvo
Dr.sc. Stjepan Sremac, prof Josip Forjan
______________________
Izdavač
KUD “Branimir888” M U Ć, Gornji Muć, Bebići 2., 21203 DONJI MUĆ
Tel/faks: 021/652-114, 051 793 97 86
Uredništvo
Grgo Šegović, Božo Mrđen, Edvard Topić

_____________________________________________________________

 

DJEČJE SKUPINE

KUD “Branimir 888”, Muć

Jedna od sekcija KUD-a “Branimir 888” je i dječja sekcija koja je počela s radom odmah nakon osnivanja društva 1998 godine. Zbog osciliranja broja mladih članova grupa je u ovom razdoblju imala kraćih prekida u radu. Gaje običaje dječjih pjesama i igara mućkoga kraja a odrastanjem uče pjesme i prve plesne korake za nastupe koji su na repertoaru ovoga društva.
Nastupali su više puta na Smotri stvaralaštva mladih u Splitu i smotri “Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću i na državnoj smotri “Vinkovačke jeseni”, kao i na mnogim drugim priredbama i manifestacijama. Da bi bili još kompletniji i ljepši društvo se za njih odlučilo na šivanje i dopunu izvorne nošnje. Pogledajmo kako su se nekad igrala i pjevala mućka djeca.
Voditelj: Joško Jelavić

HKUD “Jare”, Jare, Široki Brijeg, BiH

HKUD je osnovan 1977. godine. Za vrijeme rata ne djeluje a rad obnavlja 2004. godine. Njeguju pjesmu i ples svoga kraja praćene tradicijskim instrumentom – diplama. Pored više nastupa u BiH predstavili su se na državnim smotrama folklora u Hrvatskoj i to: “Vinkovačkim jesenima”, “Đakovačkim vezovima”, međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i smotri u Muću.
Večeras će izvesti ” Izvorne igre iz zapadnog dijela Hercegovine”.
Voditelj: Stipe Gilja

KUD “Kvadrilja”, Trogir

Trogirsko kulturno umjetničko društvo “Kvadrilja” osnovano je 1969. godine. Glavni cilj društva je održavanje i promocija starog trogirskog plesa zvanog “kvadrilja”. Tijekom svojih 42. godine postojanja društvo je sudjelovalo na brojnim folklornim natjecanjima i manifestacijama. Dobilo je brojna priznanja i nagrade osobito zbog promicanja tradicionalnih dalmatinskih plesova.
Večeras će se predstaviti plesom starih trogirana “Šotićem”, kojeg karakterizira umjeren tempo, jednostavni profinjeni koraci i elegantno držanje.
Voditelj: Ivan Biuk

KUD “Dangubice”, Kuterevo

Mlado je društvo, osnovano prošle jeseni, ali sa puno volje i želje da sačuvaju običaje svoga kraja. Dobilo je ime po kuterevskoj tamburici – “dangubici”. Nastupali su na nekoliko priredbi od kojih ističu nastup na Kuterevskoj večeri u Zagrebu i županijskoj smotri Ličko-senjske županije u Otočcu.
Predstavit će se izvornim igrama i plesovima i to Paun pase, Vujalica, Ličko kolo, koji se i danas mogu vidjeti prilikom raznih svečanosti u selu Kuterevo (svadbe, prela, kod crkve poslije mise).
Voditelj: Slavica – Seka Burić

UD Ruža Hrvatska, Gornji Karin

Mlado je društvo, osnovano prošle godine na Dan domovinske zahvalnosti. Rade u dvije folklorne sekcije: odrasla skupina i dječja skupina. Mnogi od njih su doseljenici nakon okupacije naše zemlje. Financiraju se isključivo od članarine i dobrovoljnih priloga koje koriste za nabavu najpotrebnije opreme i instrumenata. Do sada nisu imali značajnijih nastupa. Predstavit će se plesovima “Slavonije” kojom mnogi po genima i pripadaju.
Voditelj: Nada Mihić

Dječja skupina “Mali linđo”, OŠ Slano

Dječja skupina “Mali linđo” djeluje pri OŠ Slano, Dubrovačka županija. Osnovana je 1980. godine kao jedna od slobodnih aktivnosti čiji je zadatak učiti djecu ne samo plesati kolo Dubrovačkog primorja, već razvijati osjećaje poštovanja, ljubavi prema cjelokupnoj ostavštini, običajima, nošnji i sviranju lijerice. Redoviti su sudionici županijske smotre “Na Neretvu misečina pala”. Sudjelovali su na državnim smotrama folklora “Vinkovačke jeseni” i dječjoj smotri u Kutini, te na drugim festivalima i priredbama diljem Hrvatske. Izvode kolo “linđo”, tradicionalni ples Dubrovačkog primorja.

Folklorna skupina OŠ kneza Branimira, Donji Muć

Djeluje pri školi u sklopu slobodnih aktivnosti već šestu godinu. Sa oko 30-ak članova nastoje sačuvati običaje Mućkoga kraja, prvenstveno igre i pjesme s kojima su se djeca igrala prilikom zajedničkih druženja, uglavnom za vrijeme čuvanja “blaga”. Naši mladi “pivači” posebno žele sačuvati “ojkavicu” prošle godine proglašenu nematerijalnim kulturnim dobrom od strane UNESC-a.
Sudjelovali su na “Smotri stvaralaštva djece i mladeži” u Splitu, te školskim manifestacijama u Primištenu, Grohotama i Muću.
Svojom upornošću žele biti još bolji i zapaženiji te se predstaviti široj javnosti.
Večerašnjim nastupom vratit će nas u vremena kad su djedovi i bake bili njihovi vršnjaci, a prikazat će nam što se to radilo kod ovaca. U zaborav pasti nesmje, naše igre, naše pjesme.

Obradila: Iva Mrđen
Voditelji : Ana Kodrić — pučki pjevači
Ankica Krolo i Iva Mrđen —- plesna skupina

KUD Primorski Dolac

Ovo KUD-o djeluje 4 godine a broji oko 60 članova. Nastupali su diljem Hrvatske (Metkoviću, Vinkovačkim jesenima, Županijskoj smotri folklora), u Bosni i Hercegovini i Poljskoj. Njihov program sastoji se od kola (brojalica uz diple, kolo po naški i kolo na šudarić), pjesama muših i ženskih grupa (ojkavica i treskavica) te izvođenja starinskih običaja prošnje mlade. Zapažen uspjeh uz osvajanje prvog mjesta postigli su na “Festivalu svadbi” u Pirovcu i “Festivalu ojkavice i gange” u Benkovcu.
Svake godine domaćini su večeri folklora na kojoj nastupaju KUD-a iz Hrvatske i BiH.
Voditelj: Jagoda Pavkovi

KUD Dikovača, Zmijavci

KUD “Dikovača” iz Zmijavaca osnovano je 2008. godine s ciljem očuvanja izvornog i reproduktivnog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe te ostalih folklornih i etnografskih sadržaja kojim se odgaja mladež i njeguje domoljublje. Društvo djeluje u folklornoj i glazbenoj sekciji kroz koje je prošlo oko 300 djece i mladih. Posebno njeguju tradicijski ples, Zmijavačko kolo, u kojem se isprepleću pisme i igre karakteristične za Imotsku krajinu ( šijavica, ganga), s kojim će se večeras predstaviti.
Voditelj: Ana Jurčević

HFD Jadro, Solin

HFD “Jadro” iz Solina osnovano je 2000. godine s ciljem očuvanja i njegovanja hrvatske pučke kulturne baštine, poglavito solinskog i dalmatinskog etnoglazbenog podrijetla. Nastupali su na svim poznatijim manifestacijama u Dalmaciji i diljem Lijepe Naše a posebno ističu nastup na “Đakovačkim vezovima” 2010. godine. Dosta pažnje posvećuju i koreografiranom folkloru. Od prije dvije godine pri društvu djeluje škola mandoline, gitare i harmonike. Domaćini su manifestacije “Uskrsni ponedjeljak u Solinu”. Ove mlade Solinjane večeras ćemo vidjeti u izvođenju igara i plesova iz Slavonije.
Voditeljice: Nikolina Peroš i Gabriela Žeravica

HKUD Fra Petar Bakula, Posušje

Osnovani su 2001. godine s ciljem da se ne zaboravi zvuk dipala i gusala, trusa, njihova hrvatska nošnja i običaji, da se zna tko su i što su i kom narodu pripadaju, da im drugi ne bi nametali svoje ili svojatali ono što je njihovo.
Nastupali su na svim zapaženijim smotrama u Hrvatskoj i na nekoliko u Bosni i Hercegovini a od inozemnih ističu nastupe u Berlinu i Mađarskoj te reviju nošnji Hrvata iz BiH u Zagrebu. Njeguju izvorni folklor svoga kraja što ćemo vidjeti u njihovoj izvedbi “Dođi mi dođi lolo”.
Voditelj: Franjo Jukić

FA Lisinski, Vinkovci

FA “Lisinski” iz Vinkovaca osnovano je 1951. godine i od tada djeluje sa svojim radom po dječjim grupama, srednjim grupama, velikom postavom te sviračima, u kojima djeluje preko 200 aktivnih članova. Organizatori su smotre festivala folklora “Robert Bajtal”, koji se svake godine održava u mjesecu svibnju. U dječijoj skupni ima 50-ak članova u uzrastu od 5 do 12 godina.
Na smotri folklora “Stara je škrinja otvorena” izvest će slavonske plesove i pjesme (“Dobro veče dobri ljudi”, “Dere”, “Ajd na livo”, “Stari dida”, “Mista”, “Kalendari”, “Povrćanac”) te se predstaviti slavonskim drmežom i popraćenim napjevima.
Voditelj: Melita Martini

ODRASLE SKUPINE , nastup 14. srpnja 2012. godine

KUD “Branimir 888” Muć

KUD “Branimir 888 Muć” osnovan je 1998. godine s ciljem očuvanja tradicija i običaja Mućkog kraja, Dalmacije i cijele Hrvatske. Društvo broji oko 70 članova, koji su obuhvaćeni u slijedeće sekcije: folklorni ansambl, dječja folklorna grupa, pučki pjevači tradicijskih napjeva, svirači tradicijskih instrumenata i mandolinski orkestar. Posebno njeguju izvorni folklor. „Prosidbom divojke mućkoga kraja“ prezentirali su se na svim važnijim smotrama u državi, ali i u inozemstvu za što su dobili brojna priznanja i nagrade. U režiji HTV o tome su snimili dokumentarni film koji smo imali prilike vidjeti nekoliko puta na TV. Upravo se spremaju na odlazak u Mađarsku na CIOFF-ov međunarodni festival. Svake godine organiziraju međunarodnu smotru folklora pod nazivom “Stara je škrinja otvorena”.
Ove godine će nam se predstaviti s „Prosidbom divojke mućkoga kraja“.
Voditelj: Šime Ivančević

HKUD Turčinovići, Široki Brijeg, BiH

Društvo je osnovano 2010. godine s ciljem očuvanja tradicije i baštine svoga kraja. Posebno njeguju pjesme “gangu” i ” bećarac” i plesove zapadne Harcegovine “trusu”,” taraban”,” trojanac” i ” kolanje” uz pratnju usne harmonike i dipala. Radi u dvije sekcije i to folklorna i pjevačka. Ime su dobili po Turskoj kuli čiji se ostaci i danas vide u selu. Imali su više nastupa u BiH i Hrvatskoj. Predstavit će sa starim izvornim kolima pod nazivom “Izvorna Hercegovina”
Voditelj: Zoran Bubalo

FS “Mikovjan”, Uherske Hradište, Republika Češka

Ovo društvo osnovano je u Mikovicama 1970-e godine sa zadaćom očuvanja regionalnih običaja i tradicija te sakupljanju folklorne građe okolice Uhersko Hradište i regije Dolnacko. Radi u dvije grupe i to u folklornoj i orkestru. Ima živahne i dinamične nastupe pa je često pozivano na gostovanja u Republici Češkoj i inozemstvu od kojih spominju nedavne posjete Španjolskoj, Turskoj i Slovačkoj.
Na ovoj smotri predstavit će se plesovima iz regije Nitra i čardašom iz regije Kopanice.
Voditelj: Jana Kučerova

KUU “Cernik” Cernik

Osnovani su 2004. godine a broje oko 80 članova. Na svom programu imaju koreografije Slavonskih kola i plesova, Bunjevačko kolo, plesove Posavine, Baranje, Međimurja i Splitske plesove. Dosta su aktivni i često nastupaju, više od 10 nastupa godišnje, uglavnom po Hrvatskoj a često i u inozemstvu, Vidovice, Grude, Guča Gora, Žepče,Salzburg, Linz. Domaćini su godišnje smotre folklora krajem kolovoza i Božićnog koncerta. Nastupit će s pjesmama i plesovima “Cerničke župe”.
Voditelj: Nikola Kramar

PKA “Soproni”, Sopron, Mađarska

Osnovani su 1995. godine. Žele sačuvati tradiciju i običaje svog naroda te prošlost , kulturu i folklor cijelog Karpatskog bazena , a za to imaju dobru surađuju sa mađarskim manjinama u Slovačkoj, Rumunjskoj i Austriji. Posebnu pažnju posvećuju mladima učeći ih običajima i osnovnom plesnom obrazovanju mađarskog folklora i grada Soprona. Prikazivanjem više vrsta plesova na pozornici žele uspostaviti vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Pored brojnih domaćih nastupa gostovali su u desetak zemalja srednje Europe. Domaćini su folklornog festivala u Sopronu, Dječjeg ljetnog kampa za učenje plesa, i 4 plesna nastupa za svako godišnje doba.
Voditelj: Sipos Ferenc

KUD “Sveti Ilija” Kljaci, općina Ružić

Mještani sela Kljaci, Umljanovići, Mirlović Polje i Čavoglave osnovali su društvo početkom 2011 godine s ciljem da otrgnu od zaborava i sačuvaju svoju pjesmu, ples, govor, usmenu predaju i povijesne činjenice. U ovom kratkom razdoblju nastupali su na smotri u Metkoviću, Šibeniku, Ogulinu i u Pečuhu (Mađarska), te brojnim lokalnim smotrama i manifestacijama. Iz svog programa posebno ističu i ponose se izvornim izvedbama “Ilindanski vršaj” i “Pjesmama i plesovima župe Kljaci” s kojim će se večeras predstavit
Voditeljica: Ana Šundov

KUD “Bistra” Bistra

Djeluje s kraćim prekidima od 1922-e godine a osnovna svrha društva je očuvanje izvornog i reproduktivnog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe te ostalih folklornih i etnografskih sadržaja iz cijele Hrvatske, a osobito kulturne i umjetničke baštine Bistre i bistranskog kraja. Djeluje u pet sekcija i to: tamburaška, škola violine, starija grupa plesača i dvije grupe podmlatka. Prošli su sve poznatije smotre i manifestacije u zemlji a od inozemstva ističu nastupe u Austriji, Češkoj, Bjelorusiji, Bugarskoj i Portugalu. Prikazat će nam običaje Bistre nošenjem ubijene štetočine, lisice ili tvora, po selu i za to dobivanje nagrade.
Voditelj: Boris Harfman

Ogranak “Seljačke sloge” Buševec

Kontinuirano djeluje od 1920 godine. Danas djeluje u sekcijama: folklorna, dramska, etno, foto-video, arhiva i uredništvo lista “Godišnjak” . Broji oko 400 članova. Sudionici su svih državnih smotri i više manifestacija u Hrvatskoj a nastupali su na brojnim pozornicama diljem Evrope i sjeverne Amerike. Dobitnici su povelje predsjednika Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji i održanju tradicije folklorne kulture i stvaralaštva te nagrada Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice. Organizatori su niza kulturnih događanja a izdvajamo neke: “Dječje igre”, Međunarodni tamburaški festival, Međunarodni festival tradicijskih glazbala”, Ivanje u Buševcu”, “Kaj-buš” susret pučkih kazališta i drugi. Društvo je svrstano među najboljim amaterskim društvima u Hrvatskoj.
Predstavit će se koreografijom “Igraj kolo”, pjesme i plesovi Draganićkog polja
Voditelj: Mojmir Golemac

FA “Pletenka” Bitola, Makedonija

Folklorni ansambl je osnovan 2001. godine i broji oko 180 članova. Na svom repertoaru imaju izvorne pjesme i plesove naroda Makedonije iz različitih regija. Aktivni su i rado viđeni na domaćim i stranim pozornicama a za svoje nastupe primili su brojna priznanja. Ističu nastupe u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj i BiH. Najčešće izvode “Bitolčanku”, “Povardarje” i “Osogovku” .
Predsjednik: Zlatko Stojčevski